Vegan Papas Rellenas – Stuffed potatoes – Patate ripiene

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Hello everyone!

This fantastic recipe is from Colombia, although papas rellenas is a famous dish throughout Sud America. In other countries, they mash the potatoes and simply make round balls out of them while in Colombia they cut the potatoes in half and scoop the middle out before filling. I hope you like it!

Ingredients:

4-6 potatoes

1 cup  rice

2 onions

1 large ripe tomato

2 tbsp extra virgin olive oil

1 handful soya mince

2 tsp minced garlic

1 tsp cumin

1 tsp ground pepper

salt to taste

Batter:

100 gr flour ( I used 50 gr semolina and 50 gr strong white flour)

about 200 ml cool water

1 pinch of salt

Bread crumbs as needed

vegetable oil for deep frying

Method:

  1. Boil the whole potatoes in a pot filled with enough water to completely cover the potatoes. Once they are cooked drip them and set aside to let them cool completely. In another pot boil also the rice and when it is cook drip it and let it stand.
  2. While the potatoes are cooling rehydrate the soya mince in boiling water, then chop the onions and tomato into small chunks and saute these in olive oil. Add the garlic, cumin, 1 pinch of salt and pepper. They call this the “Hogao”. (1)
  3. Drip and squeeze the soya mince and add it into the pot. Add the rice and let it flavour 2 minutes. Turn off and let it cool.
  4. Cut the potatoes in half.Take each potato half and scoop the middle of it out with a spoon so that you end up with a small “potato bowl”. Be careful not too scoop too much out as you may accidentally go through the skin and the potato may break.
  5. Now cut the scooped potatoes in pieces and mix them with the hogao. (2)
  6. Fill the potato halves. (3)
  7. Prepare the batter: whisk flour with cool water and a pinch of salt, until the batter is smooth, not too much liquid and not too much thick.
  8. Heat your oil to frying temperature. Roll each stuffed potato in the batter and then in bread crumbs (4), then fry into the hot oil (5) until golden brown. Remove potatoes from the oil and drain on a plate lined with a thick layer of kitchen paper on the bottom.
  9. Enjoy!

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Ciao a tutti!

Questa fantastica ricetta viene dalla Colombia, sebbene sia famosa in tutto il Sud America. Negli altri paesi schiacciano le patate e fanno delle polpette tonde ripiene mentre in Colombia tagliano la patata a metà e la svuotano prima di riempirla. Spero vi piaccia!

Ingredienti:

4-6 patate

1 tazza di riso

2 cipolle

1 pomodoro grande e maturo

2 cucchiai di olio evo

1 pugno di granulare di soia

2 cucchiaini di aglio tritato

1 cucchiaino di cumino

1 cucchiaino di pepe in polvere

sale q.b.

Pastella:

100 gr farina (Io ho usato 50 gr semola and 50 gr grano duro macinato finissimo)

circa 200 ml di acqua fredda

1 pizzico di sale

pangrattato q.b.

olio vegetale per friggere.

Procedimento:

  1. Fate bollire le patate intere in una pentola con abbastanza acqua da ricoprirle completamente. Una volta cotte, scolatele e lasciatele raffreddare completamente. In un altro pentolino fate bollire il riso e una volta cotto scolatelo e lasciatelo riposare.
  2. Mentre le patate stanno raffreddando reidratate il granulare di soia in acqua bollente, dopo di che tagliate a pezzetti la cipolla e il pomodoro e rosolateli nell’olio di oliva. Aggiungete l’aglio, il cumino, il sale e il pepe. Loro chiamano questa salsina “Hogao”. (1)
  3. Scolate e strizzate il granulare di soia e aggiungetelo nella padella. Aggiungete il riso e lasciate insaporire due minuti. Spegnete il fuoco e lasciate raffreddare.
  4. Tagliate le patate a metà. Prendete ogni metà e svuotatela con un cucchiaio in modo da avere delle ciotoline di patata. Fate attenzione a non scavare troppo perchè potreste accidentalmente rompere la buccia e di conseguenza le patate.
  5. Ora tagliate a pezzi la polpa delle patate che avete rimosso e mescolatela all’ hogao. (2)
  6. Riempite le mezze patate. (3)
  7. Preparate la pastella : mescolate insieme con una frusta la farina, l’acqua fredda e un pizzico di sale, fino ad ottenere una pastella liscia, non troppo densa e non troppo liquida.
  8. Scaldate l’olio per friggere. Impastellate le mezze patate ripiene e impanatele (4). Dopo friggetele (5) fino a che saranno dorate. Rimuovetele dall’olio e adagiatele su un piatto rivestito con uno spesso strato di carta assorbente.
  9. Buon appetito!

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