Vegan Culurgiones

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Hello everyone!

Today’s recipe is from Sardinia, like me.

I want to thanks my friend Daniela because I had a recipe but I didn’t know how to close this beautiful pasta.

She shared this video that perfectly shows how to do it.

Ingredients

for the filling:

500 gr red potatoes

1/4 cup extra virgin olive oil previously flavoured with garlic (put a garlic clove in the oil the night before)

1 handful cashews

10 mint leaves

salt to taste (2 pinches)

black pepper to taste

nutmeg to taste

for the dough:

200 gr semolina

60 gr strong white flour

130 ml lukewarm water

1 tbsp extra virgin olive oil

salt to taste (1 pinch)

Method:

  1. Peel and boil the potatoes.
  2. Smash the potatoes in a bowl and add the oil (1)
  3. Chop the mint with the cashews in a food processor (2)and add the mixture into the bowl and blend well.
  4. Flavour with salt, black pepper and nutmeg.(3)
  5. Let it rest for at least 3 hours to make it tastier
  6. Put the flours in a bowl and add the oil and the water. Knead well with your hands until the dough is smooth and homogeneous.(4) Let it stand 30 minutes
  7. Roll out the dough 2 mm thick on a dusted surface and cut it in circles with a glass or a cutter
  8. Now put 1 tbsp of filling in the centre, fold the circle in half (not close it) and press the filling with a finger. Now look the video to see how to close it. (This is not Daniela’s video, there is an error on its link 😦 . I hope you can understand and I promise to record a video to explain how to close next time I’ll make them)
  9. Boil them in salted water for 2-3 minutes.
  10. Season as you prefer.
  11. Enjoy!


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Ciao a tutti!

La ricetta di oggi viene dalla Sardegna, come me.

Innanzitutto voglio ringraziare la mia amica Daniela perchè io avevo già la ricetta per prepararli ma non sapevo come chiuderli e lei mi ha mostrato un video dove si vede perfettamente come fare (purtroppo non è il video che ho messo io perchè il link è diventato obsoleto 😦 .Spero si capisca ugualmente altrimenti farò io stessa un video tutorial la prossima volta che li faccio) Place the culurgiones on a dusted surface.

Ingredienti

per il ripieno:

500 gr patate rosse

1/2 bicchiere di olio evo insaporito all’aglio (mettete uno spicchio d’aglio nell’olio la notte prima)

1 pugno di anacardi

10 foglie di menta

sale q.b. (2 pizzichi)

pepe nero q.b.

noce moscata q.b.

Per la pasta:

200 gr semola di grano duro

60 gr farina di grano duro (o 0 o 00)

130 ml acqua tiepida

1 cucchiaio di olio evo

sale q.b. (1 pizzico)

Procedimento:

  1. Pelate e bollite le patate.
  2. Schiacciatele dentro una ciotola e aggiungete l’olio all’aglio. (1)
  3. Tritate la menta e gli anacardi con un robot da cucina (2) e aggiungeteli agli altri ingredienti. Mescolate bene.
  4. Insaporite con sale, pepe e noce moscata.(3)
  5. Lasciate riposare almeno 3 ore per far insaporire bene.
  6. Mettete le farine e il cucchiaio di olio in una ciotola, aggiungete l’acqua e impastate bene con le mani fino a che non otterrette un panetto liscio e omogeneo. (4) Lasciate riposare 30 minuti.
  7. Su una superficie infarinata stendete il panetto fino ad avere uno spessore di 2 mm circa. Tagliatelo in cerchi con un bicchiere o con una formina.
  8. Ora mettete un cucchiaio di ripieno al centro e ripiegate il cerchio a metà (non chiudetelo), pressate il ripieno con un dito e ripiegate come mostrato nel video che ho messo sopra. Adagiateli su un vassoio infarinato.
  9. Bolliteli in acqua salata per 2-3 minuti
  10. Conditeli come preferite.
  11. Buon appetito!
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