Beetroot risotto – Risotto alla rapa rossa

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Hello everyone!

Today I share with you this delicious recipe. I hope you like it!

Ingredients:

300 gr brown rice

180 gr cooked beetroot ( you can cook it at home or buy already cooked)

about 1 l vegetable stock : about 1 l of water, 1 carrot, 1 onion, 1 potato, 1 stalk of celery, 1/2 cup of tomato passata, 2 basil leaves, salt to taste

1/2 onion

1 garlic clove

1/2 leek

salt to taste

2 tbsp extra virgin olive oil

1 sprig of parsley

optional: nutritional yeast to taste

Method:

  1. Prepare the vegetable stock: Pour the water in a saucepan. Peel the potato, the carrot and the onion and put them in a saucepan with the celery, and add the tomato passata. Put the saucepan on the stove on low-medium heat, flavour with salt and basil (1) and let it cook until the potato is soft.
  2. Boil the rice for half of the cooking time in salted water.
  3. Chop the onion, the garlic and the leek in a food processor, heat the oil in a large frying pan or in a wok and add the mixture or onion, garlic and leek. Let it cook 3 minutes on low heat.
  4. Blend the beetroot in a food processor and add them into the pan. Let it cook 5 minutes. (2)
  5. Drip the rice and add it into the pan. Start adding the stock, 2 ladles a time, mixing well after and letting the rice absorb the stock before adding more. Continue until the rice is cooked.
  6. Sprinkle with chopped parsley and stir well.
  7. Serve and sprinkle with nutritional yeast (it you want)
  8. Enjoy!

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Ciao a tutti!

Oggi voglio condividere con voi questa deliziosa ricetta.  Spero vi piaccia!

Ingredienti:

300 gr di riso integrale

180 gr di rape rosse cotte

circa 1 l di brodo vegetale: circa 1 l di acqua, 1 patata, 1 carota, 1 cipolla, 1 gambo di sedano, 1/2 tazza di passata di pomodoro, 2 foglie di basilico, sale q.b.

1/2 cipolla

1 spicchio d’aglio

1/2 porro

1 ciuffo di prezzemolo

2 cucchiai di olio evo

optional: lievito alimentare in scaglie

Procedimento:

  1. Preparate il brodo vegetale: mettete l’acqua in un pentolino, pelate la patata, la carota e sbucciate la cipolla. Mettete tutto nel pentolino insieme a un gambo di sedano. Aggiungete la passata di pomodoro, mettete il pentolino sul fuoco e insaporite con sale e basilico. (1) Lasciate cuocere a fiamma media fino a che le patate non saranno morbide.
  2. Fate bollire il riso in acqua salata per metà del tempo di cottura.
  3. Tritate la cipolla, il porro e l’aglio in un robot da cucina. Scaldate l’olio in una padella grande o in una wok e aggiungete il trito di aglio, cipolla e porro. Lasciate rosolare 3 minuti a fiamma bassa.
  4. Tritate anche le rape rosse e aggiungetele nella padella. Lasciate cuocere 5 minuti. (2)
  5. Scolate il riso e aggiungetelo nella padella. Cominciate ad aggiungere il brodo, 2 mestoli per volta, lasciandolo assorbire prima di aggiungerne altro. Continuate fino a che il riso non sarà cotto.
  6. Spolverate con prezzemolo tritato e mescolate.
  7. Servite e spolverate con un po’ di lievito in scaglie (se volete)
  8. Buon appetito!
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