Vegan Crisp pancakes – Sofficini vegan

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Hello everyone!

Today I wanted to try this recipe. It is not mine I find it on my friend Sara’s blog Verza&Cicoria. HERE the original recipe (Visit Sara’s blog because it is full of delicious recipes) . I modified it a bit and I cooked them in the oven. I filled them with tomato sauce, mushrooms and white sauce. I hope you like it.

Ingredients for about 12 crispy pancakes

for the base:

200 ml water

1 pinch of salt

140-150 gr wholemeal flour

for the filling:

3- 4 chestnut mushrooms

1 tbsp extra virgin olive oil

1 garlic clove

1 pinch of salt

for white sauce:

200 ml unsweetened soya milk

2 tbsp flour

2 tbsp extra virgin olive oil

1 pinch of salt

black pepper to taste

nutmeg to taste

for the tomato sauce:

1 tbsp olive oil

1/2 small onion

1 pinch of salt

5 tbsp tomato passata

2 basil leaves

for the finishing:

150 ml cool water

3 tbsp chickpeas flour

bread crumbs as needed

a drizzle of corn oil for cooking.

Method:

  1. Prepare the dough: Put the water in a saucepan and let it boil. Turn off the heat and add the salt and the flour. Mix at first with a spoon and then using your hands, until you have a homogeneous dough. Let it cool a bit.
  2. Cook the mushrooms: Slice the mushrooms in small pieces. Heat the oil in a frying pan and add the garlic. Let it cook 2 minutes and add the mushrooms, flavour with salt and let them cook until they are ready. (1)
  3. Prepare the white sauce: put the oil and the flour in a saucepan, mix them a bit. Pour the milk, little by little, stirring well with a whisk. Place the saucepan on a stove on low-medium heat. Flavour with salt, black pepper and nutmeg and let it cook, stirring continuously, until it thickens. (2)
  4. Prepare the tomato sauce: heat the oil in a pan, add the piece of onion and let it cook 2 minutes. Add the tomato sauce, flavour with salt and basil and let it cook 5-7 minutes on medium heat. (3)
  5. Prepare the chickpeas batter : put the water and the chickpeas flour in a bow and whisk well. Add a pinch of salt and let it stand in the fridge. (4)
  6. Set up the crispy pancakes:a) roll out the dough on a surface dusted with copious flour (5)until it is 2-3 mm thick
    b) cut some circles using a mug (6)
    c) put a bit of mushrooms, white sauce and tomato sauce in the centre(7)
    d) fold up the dough and close the edges using a fork (8)
  7. Dunk the pancakes in chickpeas batter and then bread them with bread crumbs. (9)
  8. Place them on a baking tray covered with baking paper, season them with a drizzle of corn oil and bake in preheated oven to 180°C for about 20 minutes or until golden brown. (10)
  9. Enjoy!

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Ciao a tutti!

Oggi ho voluto provare questa ricetta presa dal blog della mia amica Sara, Verza&Cicoria. QUI trovate la ricetta originale (Visitate il blog di Sara perchè è pieno di ricette squisite). L’ho modificata un pochino e ho deciso di cuocerli al forno anzichè friggerli. Li ho riempiti con funghi, sugo e besciamella. Spero vi piaccia!

Ingredienti per circa 12 sofficini

per la base:

200 ml di acqua

1 pizzico di sale

140-150 gr di farina integrale

per il ripieno:

3-4 funghi

1 spicchio d’aglio

1 cucchiaio di olio evo

1 pizzico di sale

Per la besciamella:

200 ml di latte di soia

2 cucchiai di olio evo

2 cucchiai di farina

1 pizzico di sale

noce moscata q.b.

pepe nero q.b.

Per il sugo:

1 cucchiaio di olio evo

1/2 cipolla piccola

5 cucchiai di passata di pomodoro

2 foglie di basilico

1 pizzico di sale

per la finitura:

150 ml di acqua fredda

3 cucchiai di farina di ceci

1 pizzico di sale

pan grattato q.b.

1 filo di olio di mais per cuocere

Procedimento:

  1. Preparare la base: Mettete l’acqua in un pentolino e portatela a ebollizione. Dopo di che spegnete il fuoco, aggiungete il sale e la farina e mescolate, prima con un cucchiaio e poi utilizzando le mani. Lasciate raffreddare.
  2. Cuocete i funghi: Scaldate l’olio in una padella, aggiungete lo spicchio d’aglio e lasciate rosolare 2 minuti. Affettate i funghi a pezzi piccoli e aggiungeteli nella padella. Insaporite con un pizzico di sale e lasciate cuocere fino a che non saranno cotti. (1)
  3. Preparate la besciamella: Mettete in un pentolino olio e farina, mescolate un pochino e versate a filo il latte di soia, mescolando con una frusta. Mettete il pentolino sul fuoco, a fiamma medio-bassa e insaporite con sale, pepe nero e noce moscata. Lasciate cuocere mescolando continuamente fino a che non si addensa. (2)
  4. Preparate il sugo: scaldate l’olio in una padella, aggiungete il pezzo di cipolla e lasciate rosolare qualche minuto. Aggiungete la passata e insaporite con sale e basilico. Fate cuocere per circa 5-7 minuti. (3)
  5. Preparate la pastella di ceci: mettete l’acqua e la farina in una ciotola, aggiungete un pizzico di sale e mescolate bene bene con una frusta. Lasciate riposare in frigo. (4)
  6. Assemblate i sofficini:
    a) stendete l’impasto su una superficie infarinata abbondantemente (5) fino a che non avrà uno spessore di 2-3 mm
    b) tagliate dei cerchi utilizzando una tazza (6)
    c) disponete al centro di ogni cerchio un po’ di funghi, di sugo e di besciamella (7)
    d) ripiegate i cerchi su se stessi e chiudete i bordi utilizzando una forchetta (8)
  7. Immergete i sofficini nella pastella e poi impanateli (9)
  8. Disponeteli su una teglia rivestita di carta forno, conditeli con un filo d’olio e infornateli in forno già caldo a 180°C per circa 20 minuti o fino a che non saranno dorati.(10)
  9. Buon appetito!
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