Lasagne with mushrooms and saffron white sauce – Lasagne ai funghi e besciamella allo zafferano.

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Hello everyone!

The recipe today is this easy and tasty lasagna with mushrooms and saffron white sauce. I hope you like it!

Ingredients:

Lasagna sheets

4-5 big portobello mushrooms

2 tbsp extra virgin olive oil

1 onion

salt to taste

1 sprig of parsley

for the white sauce:

1 l of unsweetened soya milk

5 tbsp flour

5 tbsp extra virgin olive oil

nutmeg to taste

salt to taste

saffron to taste

optional : ground almonds and black pepper

Procedimento:

  1. Chop the onion and heat the oil in a frying pan. Add the onion and let it cook 5 minutes. (1)
  2. Add the chopped mushrooms, flavour with salt and let it cook until they are ready. Flavour with a sprinkle of chopped parsley. (2)
  3. Prepare the white sauce: put the flour and the oil in a saucepan, mix a bit and pour the milk little by little, stirring well with a whisk. Flavour with salt, nutmeg and a pinch of saffron. Let it cook stirring continuously until thickens. (3)
  4. Preheat the oven to 180°C
  5. Take an oven pan and cover its bottom with white sauce (4). Make the first layer with lasagna sheets (5) then add other white sauce on them and some mushrooms (6). Make the second layer with lasagna sheets (7) and repeat until you have 3 layers of pasta. Cover the top with plentiful white sauce and mushrooms and sprinkle with ground almond and black pepper. (8)
  6. Bake in the oven for about 25 minutes or until the lasagne are soft ( pierce it with a fork)
  7. Enjoy!

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Ciao a tutti!

La ricetta di oggi è questa lasagna ai funghi con besciamella allo zafferano. Spero vi piaccia!

Ingredienti:

Lasagne

4-5 funghi portobello grandi ( o qualsiasi fungo vogliate l’importante è che ce ne siano abbastanza)

1 cipolla

2 cucchiai di olio evo

sale q.b.

1 ciuffo di prezzemolo

Per la besciamella:

1 l di latte di soia non zuccherato

5 cucchiai di farina

5 cucchiai di olio

noce moscata q.b.

sale q.b.

zafferano q.b.

optional: mandorle tritate e pepe nero

Procedimento:

  1. Tritate la cipolla e scaldate l’olio in una padella. Aggiungete la cipolla e fatela rosolare 5 minuti (1)
  2. Aggiungete i funghi a pezzi, insaporite con sale e fate cuocere fino a che non saranno pronti. Insaporite a fine cottura con prezzemolo tritato. (2)
  3. Preparate la besciamella: in un pentolino mettete l’olio e la farina, mescolate un po’ e versate il latte a filo, mescolando bene con una frusta. Insaporite con sale, noce moscata e zafferano (una bustina o un pizzico se usate i pistilli). Fate cuocere mescolando continuamente fino a che non si addensa (3)
  4. Preriscaldate il forno a 180°C
  5. Prendete una teglia da forno e ricoprite il fondo con della besciamella (4), fate un primo strato con la pasta (5) e ricopritela con altra besciamella e funghi (6). Posizionate il secondo strato di pasta (7) e ripetete l’operazione fino a che non avrete 3 strati di pasta. Coprite la superficie con abbondante besciamella e funghi e spolverate con mandorle tritate e pepe nero. (8)
  6. Infornate per circa 25 minuti o fino a che non saranno cotte. ( punzecchiatele con una forchetta per saperlo)
  7. Buon appetito!
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6 thoughts on “Lasagne with mushrooms and saffron white sauce – Lasagne ai funghi e besciamella allo zafferano.

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