Ragù Lasagna – Lasagna al ragù

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Hello everyone!

For the new year’s day I prepared this simple lasagna with vegan ragù. I used some vegan sausages but you can made it with lentils, or leftover beans burgers or balls. Click Here to see the other recipes. I hope you like it!

Ingredients:

1 pack of egg free lasagna

for the ragù

3 vegan sausages

1 carrot

1 stalk of celery

1 onion

2 tin of chopped tomatoes

1 glass of water (about 200 ml)

some basil leaves

2-3 tbsp extra virgin olive oil

salt to taste

For the white sauce:

500 ml unsweetened soya milk

4 tbsp flour

3 tbsp extra virgin olive oil

nutmeg to taste

salt to taste

black pepper to taste.

Method:

Prepare the ragù:

  1. Put the onion, the peeled carrot , the celery and the sausage in a food processor and blend it (not too much thin)
  2. Heat the oil in a sauce pan and add the mixture. Let it cook 5 minutes on low heat, stirring often.
  3. Add the chopped tomatoes and the water, add the basil leaves and flavour with salt.
  4. Cover the saucepan with a lid and let it cook until it thickens a bit, stirring sometimes.

Prepare the white sauce:

  1. sift the flour in a sauce pan add the oil, stir a bit
  2. Pour the soya milk, little by little, stirring well with a whisk.
  3. Turn on the heat a flavour with salt, balck pepper and nutmeg.
  4. Let it cook until thickens stirring continuously.

Make the lasagna:

  1. Take a oven pan and put one ladle of ragù and one ladle of white sauce on the bottom.
  2. Make a layer with lasagne sheets and cover all the surface.
  3. Add  two ladles of ragù and  two ladles of white sauce on them and make another layer with lasagne sheets
  4. Cover them with other ragù and white sauce and make the last layer with lasagne sheets.
  5. Add on the surface ragù and white sauce (I prefer  more white sauce than ragù on the surface)
  6. Bake in preheated oven to 180°C for about 25 minutes. Pierce the lasagna with a fork to know if it is cooked.
  7. Enjoy!

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Ciao a tutti!

Per il pranzo di Capodanno ho preparato delle lasagne al ragù vegan. Io ho usato delle salsicce pronte vegan ma voi potete usare lenticchie o ancora dei burger o delle polpette di legumi avanzati. Cliccate Qui per vedere come fare. Spero vi piaccia!

Ingredienti:

1 pacco di lasagne senza uova

per il ragù:

1 carota

1 cipolla

1 gambo di sedano

2 barattoli di pomodori pelati in pezzi

2-3 cucchiai di olio evo

3 salsicce vegan

qualche foglia di basilico

sale q.b.

Per la besciamella:

500 ml di latte di soia

4 cucchiai di farina

3 cucchiai di olio evo

noce moscata q.b.

sale q.b.

pepe nero q.b.

Procedimento:

Preparare il ragù:

  1. Mettete la carota pelata, il sedano la cipolla e le salsicce in un robot da cucina e tritate (non troppo finemente)
  2. Scaldate l’olio in una pentola e aggiungete il trito appena ottenuto. Fate cuocere a fiamma bassa 5 minuti, mescolando spesso.
  3. Aggiungete i pomodori pelati e l’acqua, insaporite con sale e basilico e mescolate.
  4. Mettete il coperchio e fate cuocere a fiamma bassa, mescolando di tanto in tanto fino a che non si addensa.

Preparare la besciamella:

  1. Setacciate la farina in un pentolino e aggiungete l’olio. Mescolate un pochino
  2. Aggiungete il latte a filo, mescolando bene con una frusta per sciogliere i grumi e mettete il pentolino sul fuoco
  3. Insaporite con sale, pepe e noce moscata
  4. Fate cuocere, mescolando continuamente, fino a che non si addensa.

Assemblare le lasagne:

  1. Prendete una pirofila da forno e ricoprite il fondo con un mestolo di ragù e uno di besciamella. Mescolateli un pochino
  2. Fate un primo strato di pasta, coprendo tutta la superficie.
  3. Aggiungete due mestoli di ragù e due di besciamella e fate un secondo strato con le lasagne.
  4. Aggiungete ancora due mestoli di ragù e due di besciamella e fate il terzo e ultimo strato con le lasagne
  5. Ricoprite la superficie con altro ragù e besciamella ( io preferisco mettere più besciamella che ragù sullo strato superficiale)
  6. Infornate in forno preriscaldato a 180°C per circa 25 minuti o fino a che non saranno cotte. Bucherellate la lasagna con una forchetta per rendervi conto della cottura.
  7. Buon appetito!

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