Orange tart with lemon custard cream, cranberry sauce and strawberries – Crostata all’arancio con crema pasticcera al limone, salsa ai cranberries e fragole

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Hello everyone!

Today I made this delicious tart. I hope you like it!

Ingredients:

for the tart:

150 gr strong white flour

150 gr wholemeal flour

120 gr cane sugar

60 gr sunflower oil

90 gr orange juice

1 tsp baking powder or cream of tartar

for the lemon custard:

400 ml soya milk

4 tbsp

1 lemon zest

for the cranberry sauce click Here ( you can made cranberry sauce with other red fruits or substitute it with jam)

for the jelly

100 ml water

1 lemon juice

2 tsp agar agar

2 tbsp sugar

fresh strawberries as needed

Method:

1) Make the vegan pastry:

In a medium mixing bowl, mix all the dried ingredients together (flour, sugar, cream of tartar).

Add the sunflower oil and with your hands start to rub in the mixture, adding a bit of orange juice at time,until it resembles a consistent dough.

Wrap the dough in plastic wrap and let it stand for about 30 minutes.

2) Prepare the custard and the cranberry sauce :

In a saucepan sift the flour and add the sugar, stir well with a whisk. Add, little by little the soya milk blending continuously to make the batter smooth with no lumps. Add the lemon zest and place the saucepan on the stove to low-medium heat. Cook until it thickens. Let it stand.

For the cranberry sauce click the link above

3) Finish the tart:

After 30 minutes roll out 2/3 of the vegan pastry dough on a flat surface dusted with some flour.

Place it in a tart case and, using your fingers, gently press the pastry into the tin to line the base and the sides.

Trim off any excess around the edges with a knife. Using a fork pierce the bottom of the tart.

Fill it with a layer of lemon custard and a layer of cranberry sauce.

4) Cooking

Bake in preheated oven to 180°C for 25 minutes or until the tart is golden brown.

5) prepare the jelly:

Put all the ingredients in a sauce pan and stir well.  Cook on low heat, mixing sometimes, until boiling. Let it boil 5 minutes and turn off the heat. Let it cool a bit. Slice the strawberries and decorate the tart surface  then pour the jelly on it and let it cool, before on room temperature and then in the fridge.

6) Enjoy!

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Ciao a tutti!

Oggi ho fatto questa deliziosa crostata. Spero vi piaccia!

Ingredienti:

per la base:

150 gr farina di grano duro

150 gr farina integrale

120 gr di zucchero di canna

90 gr di succo di arancia

60 gr di olio di girasole

1 cucchiaino di lievito vegan o cremor tartaro

per la crema al limone:

400 ml latte di soia

4 cucchiai di farina

5 cucchiai di zucchero di canna

scorza di un limone

per la salsa ai cranberries cliccare Qui

per la gelatina:

100 ml di acqua

il succo di un limone

2 cucchiai di zucchero di canna

2 cucchiaini di agar agar

fragole q.b.

Procedimento:

1) Preparare l’impasto:
In una ciotola di media grandezza unire tutti gli ingredienti secchi ( farina, zucchero, lievito o cremor tartaro).

Aggiungere l’olio e con le mani iniziare ad amalgamare insieme gli ingredienti.

Aggiungere poco per volta il succo di arancia e lavorare fino a che non si ottiene un panetto bello omogeneo.

Avvolgere il panetto nella pellicola e far riposare 30 minuti.

2) Preparare la crema e la salsa di cranberries:

In un pentolino setacciate la farina, aggiungete lo zucchero e mescolate. Versate il latte a filo, sempre mescolando con la frusta per evitare la formazione di grumi. Aggiungete la scorza di limone e mettete il pentolino sul fuoco a fiamma medio bassa, continuando a cuocere e mescolare finchè non addensa. Lasciate raffreddare.

Per la salsa di cranberries guardate il link che ho messo sopra. (potete sostiuire i cranberries con altri frutti rossi o sostituire la salsa con marmellata)

3) Assemblare la crostata:

Passati 30 minuti stendere 2/3 dell’ impasto e foderare con questo una teglia, ricoprendone la superficie e i bordi. Tagliare l’impasto in eccesso nei bordi e bucherellare la superficiedella base con una forchetta.

Riempite la base con uno strato di crema al limone e uno strato di salsa ai cranberries.

4) Cottura:

Fate cuorere in forno preriscaldato a 180°C per 25 minuti o fino a che la crostata non sarà dorata.

5) Preparate la gelatina:

Mettete tutti gli ingredienti in un pentolino e mescolate bene. Fate cuocere a fiamma bassa fino a che non inizia a bollire. Lasciate bollire 5 minuti, mescolando di tanto in tanto.  Fate raffreddare un pochino.  Affettate le fragole e decorate la superficie della crostata.e dopo versate la gelatina sopra. Lasciate raffreddare prima a temperatura ambiente e poi in frigo.

6) Buon appetito!

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