Cranberry and spirulina cake and muffins – Torta e muffins ai cranberries e spirulina

100_6683

100_6673

Hello everyone!

Yesterday I prepared some cranberry sauce and I used some of it to make these cake and muffins perfect for Christmas.

I hope you like it!

Ingredients:

300 gr strong white flour

150 gr cane sugar

90 gr corn oil

1 tbsp vanilla extract

about 260 ml water

2 tsp spirulina powder

2 tsp baking powder

15-20 fresh cranberries

some tbsp cranberry sauce ( Here the recipe)

Method:

  1. Preheat the oven to 180°C
  2. Sift the flour in a bowl and add sugar, oil and vanilla extract. Stir.
  3. Pour the water, little by little, and whisk well until the dough is smooth and soft
  4. Add the spirulina and whisk well again.
  5. Sift the baking powder, stirring with an electric whisk.
  6. Oil and dust with flour a cake pan and/or cover with muffin paper the muffin cases ( I used a christmas tree shape pan and 4 muffin cases)
  7. Pour the dough into the cake pan and decorate the surface with fresh cranberries and some tbsp of cranberries sauce (1) then bake for about 40 minutes or until the toothpick comes out clean. Fill the muffin cases 2/3 full and add one tbsp of cranberry sauce in the middle. Decorate the top with one fresh cranberry and bake for about 30 minutes or until the toothpick comes out clean.
  8. Let it cool before extracting from the cases.
  9. Enjoy!
The dough was green  L'impasto era verde

The dough was green
L’impasto era verde

*******************************************************************

100_6675

100_6681

Ciao a tutti!

Ieri ho preparato della salsa ai cranberries e ne ho usato un po’ per preparare una torta e dei muffins in stile natalizio. Spero vi piacciano!

Ingredienti:

300 gr di farina di grano duro

150 gr di zucchero di canna

90 gr di olio di mais

1 cucchiaio di estratto di vaniglia

circa 260 ml di acqua

2 cucchiaini di spirulina

2 cucchiaini di lievito vegan

15-20 cranberries freschi

qualche cucchiaio di salsa ai cranberries (Qui la ricetta)

Procedimento:

  1. Preriscaldate il forno a 180°
  2. Setacciate la farina in una ciotola e aggiungete zucchero, olio ed estratto di vaniglia. Mescolate.
  3. Versate l’acqua, poco per volta, mescolando bene fino a che l’impasto non sarà liscio e morbido.
  4. Aggiungete la spirulina e mescolate ancora.
  5. Setacciate il lievito e mescolate con le fruste elettriche.
  6. Oliate e infarinate una teglia per torta e/o rivestiti i pirottini con della carta per muffins. (Io ho usato una teglia a forma di albero di natale e 4 pirottini)
  7. Versate l’impasto nella teglia, decorate la superficie con cranberries freschie e qualche cucchiaio di salsa ai cranberries. (1) Dopo di che infornate per circa 40 minuti o fino a che lo stecchino non verrà fuori pulito. Riempite i pirottini per 2/3, aggiungete al centro un cucchiaio di salsa ai cranberries e decorate con un cranberry fresco. Infornate per circa 30 minuti o fino a che la prova stecchino non sarà superata.
  8. Lasciate raffreddare prima di estrarre dalle teglie.
  9. Buon appetito!
1

1

100_6687

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s