Tofu and cashew cheese – Formaggio di anacardi e tofu

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Hello everyone!

Here you are a new version of cashew cheese, with tofu this time. The mothod is different from the other version. I hope you like it!

Ingredients:

200 gr cashews

150 gr silken tofu

about  250 ml water

2 tbsp agar agar

3 tablespoon sesame seeds

salt to taste

for decoration I used:

extra virgin olive oil

Paprika

black pepper and herbs de provence

cayenne pepper

1 tbsp pureed boiled red beetroot

Chia seeds

Paprika

Paprika

Method:

  1. Soak cashews in water for one night
  2. Drip and put them in a food processor with silken tofu and sesame seeds. Blend well.
  3. Oil 4 ramekins and cover with herbs or spices. I dusted one with paprika, one with cayenne pepper, one with chia seeds and one with herbs de provence and black pepper.
  4. Put the mixture in a sauce pan and add 1 glass of water (about 200 ml) , stir well and turn on the heat. Let it cook until it start to boil
  5. In the meantime melt the agar agar in 50 ml hot water and add it into the saucepan when the mixture start to boil. Let it boil 2 minutes and turn off the heat.
  6. Pour the mixture in each ramekin and let it cool first on room temperature and then in the fridge. ( I filled 3 ramekins and then I add one tbsp of pureed beetroot to the mixture. I mixed well and I became pink, then I filled the fourth)
  7. Let it cool at least 2 hours before serving
  8. Enjoy!

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Ciao a tutti!

Ecco a voi una nuova versione del formaggio di anacardi, stavolta con tofu. Cambia anche il procedimento rispetto alla versione precedente. Spero vi piaccia.
Ingredienti:
200 gr di anacardi
150 gr silken tofu
1 bicchiere e mezzo di acqua
2 cucchiai di agar agar
3 cucchiai di semi di sesamo
Sale q.b.
Per guarnire ho usato:

Olio evo

Paprika

Peperoncino di cayenna
Erbe provenzali e pepe nero
1 cucchiaio di rapa rossa bollita e tritata.

Beetroot and chia seeds

Beetroot and chia seeds

Procedimento:

  1. Mettete in ammollo gli anacardi per una notte.
  2. Scolateli e metteteli in un robot da cucina insieme a tofu e semi di sesamo. Frullate bene
  3. Oliate 4 stampini e impolverateli con erbe e spezie: io ne ho rivestito uno con paprika, uno con peperoncino, uno con semi di chia e uno con erbe provenzali e pepe nero.
  4. Mettete il composto precedentemente frullato in un pentolino insieme a un bicchiere di acqua ( circa 200 ml). Mescolate bene e accendete la fiamma, lasciate cuocere fino a che non bolle.
  5. Nel frattempo fate sciogliere l’agar agar con 50 ml di acqua calda e aggiungetelo nel pentolino appena il composto inizia a bollire. Fate cuocere 2 minuti e spegnete la fiamma.
  6. Distribuite il composto nei pirottini e lasciate raffreddare prima a temperatura ambiente e poi in frigo ( Io ne ho riempiti 3 e ho aggiunto al composto rimasto un cucchiaio di rapa rossa frullata, ho mescolato bene fino a che non è diventato rosa e ho riempito il 4 pirottino)
  7. Lasciate raffreddare almeno 2 ore prima di servire.
  8. Buon appetito!

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2 thoughts on “Tofu and cashew cheese – Formaggio di anacardi e tofu

  1. Hey Kianasummer,
    try Psyllium seed husks as well to make vegan cheese. In fact, you can make the most awesome vegan mozarella with it!
    Really nice pictures by the way 🙂

    Liked by 1 person

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