Lentils Loaf with white sauce – Polpettone di lenticchie con besciamella

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Hello everyone! Today I want to share with you this fantastic recipe: Lentils loaf with white sauce filling. It is very yummy! I hope you like it!

Ciao a tutti! Oggi voglio condividere con voi questa ricetta fantastica: polpettone di lenticchie con ripieno di besciamella. E’ veramente buono! Spero che vi piaccia!

Ingredients for the loaf / Igredienti per il polpettone :

300 gr dried brown lentils / 300 gr di lenticchie marroni secche

1 carrot / 1 carota

1 garlic clove / 1 spicchio d’aglio

ground almond as needed / mandorle tritate finissime q.b.

salt , nutmeg and black pepper to taste / sale, noce moscata e pepe nero q.b.

For the white sauce / per la besciamella:

300 ml soya milk / 300 ml latte di soia

3 tbsp flour ( you can use  gluten free flour that is a mix of rice flour + 1 tsp corn starch ) / 3 cucchiai di farina ( potete usare farina senza glutine + 1 cucchiaino di amido di mais)

2 tbsp extra virgin olive oil / 2 cucchiai di olio evo

salt to taste and nutmeg to taste / sale q.b. e noce moscata q.b.

Method / Procedimento:

  1. Boil the lentils in salted water with some leaves of rosemary until they are soft . Then drip them and let it stand. / Fate bollire le lenticchie in acqua salata e rosmarino, fino a che non saranno morbide. Dopo di che scolatele e  mettetele da parte
  2. Prepare the white sauce: put the oil in a sauce pan and sift the flour (if you use gluten free flour add also 1 tsp of corn starch). Pour the milk little by little, mixing well with a whisk. Place the saucepan on a stove to low- medium heat, flavour with salt and nutmeg and cook, whisking continuously until it thickens. / Preparate la besciamella: Mettete l’olio in un pentolino e setacciate la farina ( se usate quella senza glutine setacciate anche 1 cucchiaino di amido di mais) . Versate il latte, poco per volta, mescolando ene. Mettete il pentolino sul fuoco a fiamma medio bassa, insaporite con sale e noce moscate e cuocete, mescolando di continuo, fino a che non diventa densa.
  3. Blend the lentils with 1 carrot and 1 garlic clove in a food processor. / Frullate le lenticchie insieme a uno spicchio d’aglio e 1 carota in un robot da cucina.
  4. Flavour with salt, black pepper and nutmeg. / Insaporite con sale, pepe nero e noce moscata.
  5. Add ground almonds, little by little, kneading well until the mixture comes together. / Aggiungere poche mandorle tritate  per volta, impastando fino a che l’impasto non lega bene.
  6. put the mixture on a baking paper sheet and press it with your hands, trying to give it a rectangular shape. See the photo below. / Mettete l’impasto su un foglio di carta forno e pressatelo con le mani cercando di dare una forma rettandolare. Guardate la foto sotto. 10634055_10204534501655597_9047493447406208649_o
  7. Pour some white sauce in the middle of the mixture and then roll the mixture into a loaf, using the baking paper to help yourself. Press firmly to close. / Versate della besciamella al centro dell’impasto e arrotolate l’impasto per formare un polpettone, aiutandovi con la carta forno. Premete bene per chiuderlo.
  8. Bake in preheated oven to 180°C for about 20 minutes or until it becomes harder and golden brown/ Infornate in forno già caldo a 180° per circa 20 minuti o fino a che non diventerà più duro e dorato.
  9. Enjoy! Buon appetito!
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4 thoughts on “Lentils Loaf with white sauce – Polpettone di lenticchie con besciamella

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