Potatoes and runner beans in tomato sauce – Patate e fagiolini piattoni al sugo

007gt

Hello everyone! This is one of my grandmother’s recipe. Unfortunately she couldn’t teach how to prepare it because she died when I was very young but my mother told to me that she often cooked runner beans in this way, so I want to try to prepare it by myself.  I hope you like it!

Ciao a tutti! Questa è una delle ricette di  mia nonna. Sfortunatamente non ha potuto insegnarmi come prepararla perchè è morta quando ero molto molto piccola ma mia madre mi ha raccontato che la preparava spesso e così ci ho provato pure io e l’ho fatta a modo mio. Spero vi piaccia!

Ingredients / Ingredienti:

1 onion / 1 cipolla

2 tbsp extra virgin olive oil / 2 cucchiai di olio evo

6-7 potatoes / 6-7  patate

10-15 runner beans / 10- 15 fagiolini piattoni

1 can of chopped tomatoes / 1 barattolo di pomodori a pezzi

1 sprig of rosemary / 1 rametto di rosmarino

salt to taste / sale q.b.

2-3 glasses of water / 2-3 bicchieri di acqua.

Method:

  1. Clean the runner beans cutting the ends and cut them in pieces / Pulite i fagiolini eliminando le estremità e tagliateli a pezzi.
  2. Peel the potatoes and cube them / Pelate le patate e tagliatele a cubetti
  3. Heat the oil in a saucepan and add the sliced onion. Let it cook until golden brown / Scaldate l’olio in una pentola e aggiungete la cipolla affettata- Lasciate cuocere fino a che non sarà dorata.
  4. Add the potatoes and the runner beans. Let cook for 5 minutes stirring sometimes. / Aggiungete le patate e i fagiolini e lasciate cuocere per 5 minuti mescolando di tanto in tanto. 001
  5. Add the chopped tomatoes and the water and flavour with salt and rosemary / Aggiungete i pomodori a pezzi e l’acqua e insaporite con sale e rosmarino 002
  6. Cover the saucepan with the lid and let cook on low medium heat, stirring sometimes, until the potatoes are soft and the liquid becomes a sauce. / Coprite la pentola col coperchio e lasciate cuocere a fiamma medio bassa, mescolando di tanto in tanto, fino a che le patate saranno morbidi e il liquido si sarà ristretto in un sughetto. 004
  7. Let it cool a bit before serving / Lasciate raffreddare un po’ prima di servire
  8. Enjoy! / Buon appetito! 005
Advertisements

3 thoughts on “Potatoes and runner beans in tomato sauce – Patate e fagiolini piattoni al sugo

  1. Anche noi facciamo questo abbinamento tra fagiolini e patate. Mia nonna era siciliana e li faceva in insalata senza pomodoro ma ci metteva a volte anche la cipolla. È buonissima!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s