Vegan muffins gluten-free and sugar-free with banana and apples + Pancakes – Muffins vegani senza glutine e senza zucchero + pancakes

040

007

Hello everyone!

Yesterday I made these muffins. They are gluten-free, sugar-free, egg-free and dairy-free, therefore Muffins-free. 😀

No, I am joking! Actually they are very, very nice.  I used agave syrup to substitute the sugar and I added some pieces of apple and banana in the dough. With the leftover dough I also made some delicious pancakes. I hope you like it

Ingredients:

350 gr gluten free flour (mine is a mix of rice flour, potato starch, tapioca starch, maize flour an buckwheat flour. I buy it at Asda)

90 gr corn oil

about 250 ml water

agave syrup to taste (about 6-7 tbsp) or sugar (150 gr)

1 banana

3 apples

2 tbsp of baking powder

1 lemon zest

Method:

  1. Sift the flour in a bowl and add the oil and the lemon zest.
  2. Pour the water little by little,whisking with an electric whisk, until the dough is smooth and soft with no lumps.
  3. Add the agave syrup, taste to know how much do you need ( I add about 6-7 tbsp) and stir well.
  4. Sift the baking powder, whisking.
  5. Peel and slice 1 banana and 3 apples and add them into the dough leaving some slices apart to decorate the top of the muffins.
  6. Preheat the oven to 180° C
  7. Line the muffins cases with muffins paper or oil and dust them with flour.
  8. Fill the ramekin 2/3 full and put a slice of apple or banana on the top
  9. Bake for about 30 minutes or until the tooth pick come out clean

046

I have some leftover dough and I decide to make some pancakes.

Method:

  1. Oil a no stick pan and heat it on medium heat
  2. Pour 1 or 2 ladles of dough a time and wait until the top of the pancake begins to bubble, then turn it over and cook until both sides are golden brown.
  3. Flavour them with some maple syrup and fresh fruit.

014

See you soon!

********************************************

041

008

Ciao a tutti!

Ieri ho fatto questi muffins. Sono senza glutine, senza zucchero, senza uova e senza latte. Insomma senza muffins. 😀

No, sto scherzando. Sono molto, molto buoni in realtà. Ho usato lo sciroppo di agave al posto dello zucchero e ho aggiunto mele e banana all’impasto. Inoltre con l’impasto avanzato ho anche preparato dei buonissimi pancakes. Spero vi piaccia!

Ingredienti:

350gr gluten free flour ( la mia è un mix di farina di riso, fecola di patate, tapioca, farina di mais e di grano saraceno. L’ho comprata così all’Asda, in Inghilterra)

90 gr di olio di mais

circa 250 ml di acqua

scorza di un limone

sciroppo d’agave ( circa 6-7 cucchiai) o zucchero di canna ( circa 150 ml)

3 mele

1 banana

2 cucchiaini di lievito

Procedimento:

  1. Setacciare la farina in una ciotola e aggiungere l’olio e la scorza di limone
  2. Versare l’acqua poco per volta, mescolando con le fruste elettriche, finchè l’impasto non è liscio e morbido, privo di grumi
  3. Aggiungere lo sciroppo d’agave e assaggiare per sapere quando ve ne serve ( io ne ho aggiunto circa 6-7 cucchiai)
  4. Setacciare il lievito e mescolare bene
  5. Sbucciare e tagliare a fette le mele e la banana e aggiungere all’impasto, lasciando qualche pezzo da parte per decorare
  6. Preriscaldare il forno a 180°
  7. Rivestire i pirottini per muffin con della carta per muffin o oliateli e infarinateli.
  8. Riempire i pirottini per 2/3 e decorare la superficie con una fetta di mela o di banana
  9. Infornare per circa 30 minuti o fino a che la prova stecchino non sarà superata

Io ho usato l’impasto avanzato per preparare dei pancakes molto buoni.

Procedimento:

  1. Oliare e scaldare una padella antiaderente a fuoco medio
  2. Versare 1 o due mestoli di impasto per volta e aspettare che sulla superficie si formino delle bolle
  3. Girare attentamente il pancakes e far cuocere fino a che entrambe le superfici non saranno dorate
  4. Guarnire con sciroppo d’acero e frutta fresca.

A presto!

009036

Advertisements

2 thoughts on “Vegan muffins gluten-free and sugar-free with banana and apples + Pancakes – Muffins vegani senza glutine e senza zucchero + pancakes

    • Thank you! They were very nice and perfect for people with celiac disease. I thought this recipe for some friends. Pancakes version is absolutely delicious. They were soft and tasty and the pieces of apples and banana in the middle of the dough were perfect

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s