Chocolate custard tart – Crostata con crema al cioccolato

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This recipe is for a simple and delicious tart with chocolate custard cream.

Ingredients

for the tart:

300 gr strong white flour

150 gr cane sugar or 75 gr fructose

85 gr no dairy milk or water

60 gr sunflower oil

1 tsp baking powder

vanilla extract

for the custard:

400 ml soya milk

5 tbsp cane sugar

4 tbsp flour

100 gr dark chocolate

extra: chopped hazelnuts and sugar shapes

Method:

  1. Prepare the dough : In a medium mixing bowl, mix all the dried ingredients together (flour, sugar, baking powder). Add the sunflower oil and the vanilla extract and with your hands start to rub in the mixture, adding a bit of liquid at time,until it resembles a consistent dough.
  2. Wrap the dough in plastic wrap and let it stand for about 30 minutes.
  3. Prepare the custard: Melt the chocolate in bain-maire. In a sauce pan sift the flour and add the sugar, stir well with a whisk . Add, little by little the soya milk  blending continuously to make the batter smooth with no lumps. Place the saucepan on the stove to low-medium heat, mix continuously. When the custard start thicken add the chocolate. Stir well and let it cook until thicken well
  4. Preheat the oven to 170°C
  5. After 30 minutes roll out 2/3 of the vegan pastry dough on a flat surface dusted with some flour.Place it in a tart case and, using your fingers, gently press the pastry into the tin to line the base and the sides. Trim off any excess around the edges with a knife. Using a fork pierce the bottom of the tart.
  6. Line tart pan with foil. Fill with dried beans, uncooked rice, or ceramic pie weights.
  7. Bake until it stand about 10-15 minutes and let it cool before removing the beans.
  8. Pour the custard cream into the tart and sprinkle with chopped hazelnuts and sugar shapes.
  9. Let it cool in the fridge before serving.
  10. Enjoy!!

I hope you like it!

See you soon!

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Questa è la ricetta di una semplice e gustosa crostata con crema pasticcera al cioccolato

Ingredienti

per l’impasto:

300 gr di farina di grano duro

150 gr di zucchero di canna o 75 gr di fruttosio

60 gr di olio di semi di girasole

85 gr di latte vegetale o acqua

estratto di vaniglia

1 cucchiaino di lievito

per la crema:

400 ml  latte di soia

5 cucchiai di zucchero di canna

4 cucchiai di farina

100 gr cioccolato fondente

extra: granella di nocciole e zuccherini

Procedimento:

  1. Preparare la base: In una ciotola di media grandezza unire tutti gli ingredienti secchi ( farina, zucchero, lievito). Aggiungere l’olio e l’estratto di vaniglia e con le mani iniziare ad amalgamare insieme gli ingredienti. Aggiungere poco per volta il liquido e lavorare fino a che non si ottiene un panetto bello omogeneo.
  2. Avvolgere il panetto nella pellicola e far riposare 30 minuti.
  3. Preparare la crema: sciogliere il cioccolato a bagnomaria. In un pentolino setacciare la farina e lo zucchero e versare a filo il latte mescolando bene per avere un impasto liscio e privo di grumi. Mettere il pentolino sul fuoco a fiamma medio-bassa e continuare a mescolare finchè non si addensa. Aggiungere il cioccolato sciolto mescolando benissimo e rimettere sul fuoco per fare addensare.
  4. Preriscaldare il forno a 170°C
  5. Passati 30 minuti stendere 2/3 dell’ impasto e foderare con questo una teglia, ricoprendone la superficie e i bordi. Tagliare l’impasto in eccesso nei bordi e bucherellare la superficiedella base con una forchetta
  6. Rivestire la base con dell’alluminio e ricoprirla con fagioli secchi, riso o palline di ceramica.
  7. Infornare finchè non si indurisce, circa 10-15 minuti e lasciar raffreddare prima di rimuovere i fagioli.
  8. Versare la crema all’interno della base e guarnire con granella di nocciola e zuccherini
  9. Far raffreddare completamente in frigo prima di servire.
  10. Buon appetito

Spero vi piaccia.

A presto!

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