Sweet flower brioche – Fiore di pan brioche dolce

20140711_195030

Hello everyone! Two days ago I shared a recipe to prepare the savoury flower bread, today I would like to introduce to you the sweet version. So  / Ciao a tutti! Due giorni fa ho condiviso la ricetta del fiore di pane salato oggi invece voglio condividere con voi la versione dolce.

Ingredients/ Ingredienti:

500 gr strong white flour / 500 gr farina di grano duro

20 gr fresh brewer’s yeast or 9 gr dried yeast / 20 gr lievito di birra fresco o 9 gr di quello secco

1 tbsp vegetable fat spread ( I use vitalitè) / 1 cucchiaio di margarina vegan, o burro all’olio.

200 gr warm water / 200 gr di acqua tiepida

100 gr  cane sugar / 100 gr di zucchero di canna

salt to taste (about 4 gr) / sale q.b. ( circa 4 gr)

for the filling / per il ripieno:

jam, veganella or melted chocolate / Marmellata, veganella, o cioccolato fuso. VEGANELLA RECIPE

Method / Procedimento:

1)  Prepare the base / Preparare la base:

  1. Sift the flour in a big bowl, make a hole in the centre, melt the yeast with some warm water and pour it into the hole. / Setacciare la farina in una ciotola capiente, fare un buco al centro, sciogliere il lievito in un po’ di acqua tiepida e versarlo nel mezzo.
  2. Add one tbsp of vegetable fat spread and 100 gr of sugar. Start to mix with your hands. / Aggiungere un cucchiaio di margarina e 100 gr di zucchero. Iniziare a mescolare con le mani
  3. Pour all the water and add the salt. Mix well with your hands. / Versare tutta l’acqua e aggiungere il sale. Mescolare bene
  4. Transfer the dough on a surface dusted with flour and continue working with your hands until the dough is smooth and homogeneous. / Trasferire l’impasto su una superficie infarinata e continuare a lavorare con le mani fino a che l’impasto non sarà liscio e omogeneo
  5. Draw a x on the surface of the dough, place it into a bowl covered with a tablecloth and let it rise in the turned off oven for at least 3 hours  / Disegnare una x sulla superficie dell’impasto, metterlo all’interno di una ciotola coperta con una tovaglia e lasciar lievitare in forno spento per almeno 3 ore.
  6. Share the dough in 4 equal parts. Roll them up and let it rise 30 minutes. / Dividere l’impasto in 4 parti uguali. Arrotolare ogni parte e lasciar lievitare 30 minuti.
  7. Cut out a circle of baking  paper about 30 cm in diameter. Place the paper on a baking sheet. / Tagliare un cerchio di carta forno di circa 30 cm di diametro e posizionarlo su una teglia da forno.
  8. Roll each ball of dough out into a circle measuring about 25 cm in diameter. The dough should be about 3-4 mm thick. / Stendere ogni palla di impasto in un cerchio di circa 25 cm di diametro e dello spessore di 3-4 mm
  9. Preheat the oven to 170°C / Preriscaldare il forno a 160°
  10. Put the first circle on the baking paper and spread it with your favourite filling.   / Posizionare il primo disco sulla carta forno e ricoprirlo con la crema che avete scelto.
  11. Place the second circle on the first and cover it with the filling / Posizionare il secondo cerchio sopra il primo e ricoprirlo con la crema
  12. Place the third circle and spread it with the filling / Posizionare il terzo disco e spalmare sopra la crema scelta
  13. Place the fourth and last circle on the third. / Posizionare il quarto e ultimo cerchio sul terzo.
  14. Put a bottle cap in the centre and slice the bread in four segments / Posizionare un tappo di bottiglia al centro e tagliare il pane in 4 segmenti
  15. Slice each segment in two. Now you have 8 segments / Tagliare ogni segmento in due. Ora avrete 8 segmenti
  16. Cut each segmement in two. Now you have 16 segments / Tagliare ogni segmento in due. Ora avrete 16 segmenti.
  17. Take a pair of adjacent segments. Lift and twist them away from each other through 180°. Lift and twist through 180° again, then twist through 90° so that the ends are vertical. Press the edges together firmly. Repeat this process for all pairs of segments. / prendere due segmenti adiacenti, sollevarli e far fare loro due giri su se stessi. verso l’esterno, e posizionare le estremità verticalmente. Unirle insieme premendo in maniera decisa. Ripetere il proceso per ogni paio di segmenti.
  18. Bake for 30-35 minutes or until the edges and the bottom are hard and golden brown/Infornare per circa 30-35  minuti, finchè i bordi e il fondo non si saranno induriti e dorati
  19. Enjoy! / Buon appetito!

I’ll post some photos to show you how to fold it. They are from the savoury recipe but the method is the same. / Metterò alcune foto per mostrare come piegare il pane. Sono della ricetta salata ma il procedimento è lo stesso.

055

Slice each segment in 2. Here you are 8 segments / Tagliare ogni segmento in due. Ecco qui 8 segmenti.

Slice each segment in 2. Here you are 8 segments / Tagliare ogni segmento in due. Ecco qui 8 segmenti.

Cut each segment in two. Now there are 16 segments / Tagliare ogni segmento in 2. Ora ci sono 16 segmenti.

Cut each segment in two. Now there are 16 segments / Tagliare ogni segmento in 2. Ora ci sono 16 segmenti.

060

062

20140711_182536

20140711_195051

20140712_075035

10553444_10203804933056838_7747071441648089800_n

Advertisements

2 thoughts on “Sweet flower brioche – Fiore di pan brioche dolce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s