Vegan Gluten-free tart with orange-lemon custard cream and covered with apples – Crostata vegana senza glutine con crema pasticcera all’arancio e limone ricoperta di mele

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Hello!

I’m here again! Usually I write 2 recipes a day but I have just made my first gluten-free tart with gluten-free lemon and orange custard cream so I can’t wait tomorrow. I need to tell to everybody! I DO IT!

Ok, it’s enough!

Ingredients

For the tart

300 gr gluten-free flour (mine is a mix of rice flour, potato starch, tapioca starch, maize flour an buckwheat flour. I buy it at Asda)

150 gr cane sugar

85 gr water

60 gr corn oil

1 tsp vanilla extract

1 tsp baking powder

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For the custard:

400 ml soya milk (gluten-free)

4 tbsp gluten free flour

5 tbsp cane sugar

1 tsp corn starch

1 lemon zest

1 orange zest

2 medium apples for the covering

Method:

  1. Prepare the dough: In a bowl sift in the flour, add the sugar and the oil and stir well with your hands. Then pur the water, little by little until you have a smooth and homogeneous dough. Let it stand for 20 minutes
  2. Prepare the custard cream: In a saucepan sift the flour and add the sugar, stir well. Add the milk little by little, stirring well with a whisk. Add the lemon and the orange zest and put the saucepan on the stove to medium heat, stirring continuously. When it starts to boil sift the corn starch and continue to mix until it thickens. Let it cool
  3. Preheat the oven to 180°C
  4. Roll out the dough on a surface dusted with flour then put it in the tart case cover it completely. Cut the excess. Pour the custard in.
  5. Peel and cut the apples in slices. Squeeze some lemon juice on them, then put them on the custard cream and sprinkle with some cane sugar.
  6. Bake for about 25 minutes, until the edges are golden brown. Turn on the grill 5-6 minutes to caramelize the sugar.
  7. Let it cool completely before extracting from the case.
  8. Enjoy! ❤

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Ciao!

Sono di nuovo qui! Solitamente scrivo solo due post al giorno ma ho appena preparato la mia prima crostata vegan senza glutine con crema pasticcera al gusto di limone e arancio sempre senza glutine e non posso aspettare a domani. Devo dirlo a tutti! CE L’HO FATTA!

Ok, adesso basta.

Ingredienti.

Per la crostata:

300 gr di farina gluten-free ( la mia è un mix di farina di riso, fecola di patate, tapioca, farina di mais e di grano saraceno. L’ho comprata così all’Asda)

150 gr di zucchero di canna

85 gr di acqua

60 gr di olio di semi di mais

1 cucchiaino di estratto di vaniglia

1 cucchiaino di lievito

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ancora cruda

Per la crema:

400 ml di latte di soia gluten-free

4 cucchiai di farina senza glutine

5 cucchiai di zucchero di canna

la scorza di un arancio e di un limone

1 cucchiaino di amido di mais

Per la copertura:

due mele tagliate  sbucciate e tagliate a spicchi

Procedimento:

  1. Preparare l’impasto: Setacciare la farina in una ciotola, aggiungere lo zucchero e l’olio e iniziare a lavorare l’impasto con le mani. Versare l’acqua, poco per volta, finchè non si ottiene un impasto liscio e omogeneo. Lasciar riposare per 20 minuti.
  2. Preparare la crema: in un pentolino setacciare la farina e aggiungere lo zucchero. Mescolare. Aggiungere il latte a filo, continuando a mescolare per evitare la formazione di grumi. Aggiungere la scorza di limone e di arancio e mettere il pentolino sul fuoco a fiamma media, sempre continuando a mescolare con una frusta.Quando inizia a bollire setacciare l’amido di mais e mescolare finchè non si addensa. Lasciar raffreddare
  3. Preriscaldare il forno a 180°C
  4. Stendere l’impasto su una superficie infarinata e ricoprire una teglia per crostata, tagliare l’eccesso. Versare dentro la crema.
  5. Sbucciare e tagliare a fette le mele. Bagnarle con del succo di limone e disporle sulla crema. Ricoprirle con una manciata di zucchero di canna.
  6. Infornare per circa 25 minuti, fino a che i bordi non saranno dorati, dopo di che accendere il grill per 5-6 minuti per caramellare lo zucchero in superficie
  7. Lasciar raffreddare completamente prima di estrarre dalla teglia.
  8. Buon appetito! ❤

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