Pasta timbale with white sauce and tomato & peas sauce – Timballo di pasta con besciamella e sugo ai piselli

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Hello everyone!

Today I’ll explain to you how to prepare a pasta timbale. The timbale is perfect to recycle leftover pasta in a very original and tasty way.

Yesterday I have one portion of leftover oil and garlic pasta so I boiled another portion of pasta in addition. I prepared a sauce with tomatoes and peas and some white sauce to season the pasta before baking.

Ingredients:

leftover pasta or boiled pasta al dente (firm) about 300 gr

tomatoes and peas sauce

white cream

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Ingredients for tomatoes and peas sauce:

1/2 onion

1 tbsp olive oil

100/150 gr frozen peas

1 peeled tomatoes tin

basil to taste

salt to taste

ground cayenne pepper

Ingredients for the white cream:

2 tbsp olive oil

3 tbsp flour

350 ml soya milk

ground nutmeg to taste

pepper to taste

a pinch of salt

Method:

1) prepare the white sauce: In a sauce pan sift the flour and add the olive oil. Pour the soya milk little by little mixing with a whisk. Add salt, black pepper and nutmeg. Put the saucepan on the stove on low-medium heat, blending continuously, and  let it cook until starts to thicken.  Let it cool.

2) prepare the sauce: heat the oil in a frying pan, add the chopped onion, let it cook for 2 minutes. Add the peas and let them defrost then pour the tinned tomatoes and flavour with salt and cayenne pepper. Add some basil leaves and let it cook for 8-10 minutes on low-medium heat, mixing sometimes.

3) season the leftover pasta (or the boiled pasta) with the sauce.

4) Cover the bottom of a baking tray with some tablespoons of white sauce. Add the pasta, cover the pasta with other white sauce, add other pasta and cover all the top with white sauce. Bake in preheated oven a 180°C  for about 5-6 minutes. Turn on the grill to make golden the top.

5) Serve hot.

Enjoy!

See you soon!

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Ciao a tutti!

Oggi vi spiegherò come preparare un timballo di pasta. Il timballo è perfetto per riciclare la pasta avanzata in modo davvero originale e gustoso.

Ieri io avevo una porzione avanzata di pasta aglio e olio così ho deciso di bollire un’altra porzione di pasta in aggiunta. Ho preparato un sugo con pelati e piselli e una besciamella per condire il tutto prima di infornare.

Ingredienti:

pasta avanzata o bollita al dente ( circa 350 gr)

sugo ai piselli

besciamella

Ingredienti per il sugo:

1/2 cipolla

1 barattolo di pelati in pezzi

100/150 gr di piselli surgelati

qualche foglia di basilico

1 cucchiaio di olio extravergine di oliva

sale q.b.

peperoncino macinato q.b.

Ingredienti per la besciamella:

2 cucchiai di olio extravergine di oliva

3 cucchiai di farina

350 ml di latte di soia

noce moscata macinata q.b.

pepe nero macinato q.b.

un pizzico di sale

Procedimento:

1) preparare la besciamella: setacciate in un pentolino la farina e aggiungete l’olio. Versate il latte di soia a filo mescolando con una frusta per non formare grumi. Aggiungete pepe, noce moscata e sale. Mettete sul fuoco a fiamma medio-bassa e continuando a mescolare cuocete finchè inizia ad addensare. Lasciate raffreddare.

2) preparate il sugo: in una padella scaldate l’olio e aggiungete la cipolla tritata. Lasciate cuocere per 2 minuti e poi aggiungete i piselli, lasciando cuocere finchè non si saranno scongelati. Aggiungete i pelati in pezzi, insaporite con sale e peperoncino, aggiungete il basilico e lasciate cuocere per 8-10 minuti a fiamma bassa, mescolando di tanto in tanto.

3)condite la pasta avanzata o bollita col sugo

4) coprite il fondo di una teglia con qualche cucchiaio di besciamella. Fate un primo strato con la pasta, coprite con altra besciamella, aggiungete ancora pasta e fate un ultimo strato con la besciamella. Infornate in forno già caldo a 180° per circa 5-6 minuti. Dopo di che accendete il grill fino a che la superficie non sarà dorata.

5) servite calda.

Buon appetito!

A presto!

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