Cocoa and courgettes cake with chocolate mousse – Torta al cacao e zucchine con mousse al cioccolato

20140624_192526

Hi everyone!

Today I would like to share with you my cocoa and courgettes cake recipe. I’ll also explain how to prepare a delicious chocolate mousse to decorate the cake.

Ingredients for the cake:

2 large courgettes

250gr strong white flour

50 gr cocoa powder

160 gr cane sugar

60 gr sunflower or corn oil

150 ml water

16 gr baking powder

Ingredients for the chocolate mousse:

150 gr dark chocolat with at least 30% fat

140 gr cool water

2 tbsp agave syrup or maple syrup

ice cubes as needed

Method:

1) Prepare the cake:

  1. Preheat the oven to 180° C
  2. Wash the courgettes and cut their ends.
  3. Grate them with a grater and then squeeze well to lose their water excess.
  4. Put them in a bowl with the sugar, then add the oil and mix well
  5. Sift the flour and the cocoa powder into the mixing bowl.
  6. Pour the water little by little and stir well until the dough is soft and smooth
  7. Sift the baking powder and whisk well with electric whisk.
  8. Oil and cover with flour a 24 cm diameter baking tray ( I don’t need to do this because I use a silicone case)
  9. Pour the dough into the tray and bake it for about 40-45 minutes. Insert a cocktail stick to know if it is cooked well.
  10. Let it cool.

2) Prepare the mousse:

  1. First of all you have to prepare some ice cubes in advance and put a metal bowl into the freezer ( It could be useful to delay the ice melting)
  2. When you ice cubes are ready, let it stand in the freezer and  melt the chocolate in bain-marie
  3. Once the chocolate is melted pour into a glass bowl and add the water and the syrup. Stir well.
  4. Take the ice cubes and the metal bowl, pour some cool water into the bowl and put the ice cubes in. Put the chocolate mixture bowl into the metal bowl soaking in the icy water ( let me know if you don’t understand this step).
  5. Start to blend with an electric whisk until the chocolate mixture start to ticken. It will become a soft and compact mousse in about 10-15 minutes
  6. Let it stand in the fridge until the cake is totally cool. Then you can decorate the cake with the mousse.

Store the cake in the fridge.

I hope you’ll like this recipe.

See you soon.

Bye!

20140625_072900

 

 

*********************************************************

20140624_192519

Ciao a tutti!

Oggi vorrei condividere con voi la mia ricetta della torta cacao e zucchine. Vi spiegherò anche come preparare la mousse al cioccolato con cui l’ho guarnita.

Ingredienti per la torta:

2 zucchine abbastanza grandi

250 gr di farina

60 gr di olio di semi di girasole o di mais

160 gr di zucchero di canna

150 ml di acqua

16 gr di lievito

50 gr di cacao

Ingredienti per la mousse al cioccolato:

150 gr di cioccolato fondente con almeno il 30% di grassi

140 g di acqua fredda

2  cucchiai di sciroppo d’agave o malto

Procedimento:

1)Preparare la torta:

  1. Preriscaldare il forno a 180° C
  2. Lavare le zucchine e tagliare le estremità
  3. Gratuggiarle e strizzarle bene per far perdere loro l’acqua in eccesso
  4. Mettere le zucchine in una ciotola insieme allo zucchero, aggiungere l’olio e mescolare bene
  5. Setacciare farina e cacao nella ciotola, aggiungere piano piano l’acqua e mescolare.
  6. Setacciare il lievito e mescolare ancora usando una frusta elettrica
  7. Oliare e infarinare una teglia da 24 cm di diametro. (Io ne uso una in silicone e non ho bisogno di farlo)
  8. Infornare per circa 40-45 minuti. Fare una prova con lo stecchino per vedere se è cotta
  9. Lasciar raffreddare

2) Preparare la mousse:

  1. Prima di tutto è necessario preparare dei cubetti di ghiaccio e mettere una ciotola di metallo in  freezer (questo potrebbe essere utile per ritardare lo scioglimento del ghiaccio)
  2. Una volta che i vostri cubetti sono pronti lasciateli in freezer e sciogliete il cioccolato a bagno maria.
  3. Trasferire il cioccolato in una ciotola di vetro e aggiungere l’acqua e lo sciroppo. Mescolare bene
  4. Prendere i cubetti di ghiaccio e la ciotola di metallo. Versare dell’acqua fredda nella ciotola di metallo e mettere dentro i cubetti di ghiaccio. Mettere ora la ciotola del cioccolato dentro quella di metallo, a bagno nell’acqua ghiacciata
  5. Mescolare bene con una frusta elettrica finchè il composto non diventerà soffice e compatto. Ci vorranno circa 10 minuti.
  6. Conservare in frigo fino a che  la vostra torta non sarà completamente fredda. Dopo di che potrete usare la mousse per decorarla.

Conservare la torta in frigo.

Spero che questa ricetta vi piacerà.

Alla prossima.

Ciao!

10475222_10203508595408582_4873533199682794890_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

7 thoughts on “Cocoa and courgettes cake with chocolate mousse – Torta al cacao e zucchine con mousse al cioccolato

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s