Granny’s Cake – Torta della nonna

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Hello everyone! Here we are again for my second recipe the “Granny’s cake”. This is a special tart, with lemon and ginger custard inside. I love it for its simple but particular taste and I’m very proud to introduce it to you.

Ingredients for the pastry:

350 gr flour (100gr strong white 250gr wholemeal )
100 gr brown sugar
50 gr sunflower oil
1 teaspoon baking soda
1 lemon zest
non dairy milk or water


Ingredient for the custard:
1/2 litre soya milk
5 tbsp flour
5 tbsp sugar
1 pinch of ginger zest
1 lemon zest

1) Make the pastry:

  • In a medium mixing bowl, mix all the dried ingredients together (flour, sugar, lemon zest, baking soda).
  • Add the sunflower oil and with your hands start to rub in the mixture, adding a bit of non dairy milk at time, until it resembles a consistent dough.
  • Wrap the dough in plastic wrap and let it stand for about 30 minutes.

2) Make the custard:

  • Sift the flour into a saucepan
  • Add the sugar, the lemon zest, the ginger zest
  • Whisk this dried ingredients together
  • Add the soya milk little by little and continue to mix with the whisk.
  • Place the saucepan on the stove on low-medium heat, continue to whisk  for about 10 minutes, until it slowly brought to the boil and starts ticken
  • let it cool.

3) Finish the tart

  • After 30 minutes roll out 2/3 of the vegan pastry dough on a flat surface dusted with some flour.
  • Place it in a tart case and, using your fingers, gently press the pastry into the tin to line the base and the sides.
  • Trim off any excess around the edges with a knife. Using a fork pierce the bottom of the tart.
  • Add the lemon custard, covering all the base surface.
  • Roll out the left over pastry and put it to close the tart. Pierce gently the pastry with a fork.
  • Tuck the edges in.
  • You can decorate the surface with hazelnuts, like me, or with pine nuts. You just have to brush a small quantity of soya milk on the surface to allow the nuts to stick on it.
  • Cook the tart in preheated oven at 170° C for 35-40 minutes, until it is turning golden brown. Allow to cool completely before removing from tart case. Refrigerate before serving.

I hope you like it!

See you soon! Bye!

 

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Ciao a tutti! 

Eccomi di nuovo qui per la seconda ricetta. Stavolta si tratta della Torta della nonna, che non è altro che una sorta di crostata ripiena di crema pasticcera allo zenzero e limone. Io la adoro per il suo sapore semplice, rustico ma anche molto particolare.

Ingredienti per la base:

350 gr di farina (100 grano duro 250 integrale)
100 gr di zucchero
50 gr di olio di semi
1 cucchiaino di bicarbonato
scorza di limone grattuggiata
latte vegetale o acqua

Ingredienti per la crema:

1/2 litro di latte di soia
5 cucchiai di farina
5 cucchiai di zucchero
1 pizzico di zenzero grattugiato
scorza di limone

Procedimento:

Preparate la base, impastando velocemente la farina con lo zucchero, il bicarbonato, la scorza di limone, l’olio, e aggiungendo gradualmente il latte, sino ad ottenere un impasto bello sodo e omogeneo, facilmente lavorabile. Mettetelo a riposare avvolto in una pellicola per 30 minuti.

A questo punto preparate la crema.

In un pentolino mettete la farina setacciata, lo zucchero, lo zenzero e la scorza di limone. Aggiungete il latte a filo, mescolando bene con una frusta per non creare grumi. A questo punto accendete il fuoco a fiamma medio bassa e sempre mescolando portate a ebollizione e aspettate che si addensi. Potrete aggiungere della curcuma per colorare la crema di giallo ma è opzionale. Lasciate raffreddare.

Come assemblare la torta:

Stendere 2/3 del panetto e foderare una teglia, rivestendone la superficie e anche i bordi. Tagliare l’eccesso dai bordi con un coltello.

Bucherellare il fondo con una forchetta.

Versare la crema e ricoprire l’intera superficie della base.

Stendere l’impasto restante e posizionarlo sopra la crema, chiudendo la torta. Bucherellare con attenzione anche la superficie del secondo velo.

Tagliare l’eccesso e rimboccare i bordi.

A questo punto potete decorarla con frutta secca a piacere, come nocciole o pinoli. Dovrete solo spennellare un po’ di latte veg sulla superficie in modo da farla aderire meglio.

Infornate in forno preriscaldato a 170° per 35-40 minuti, fino a che la superficie non diventa dorata e i bordi induriti. Lasciate raffreddare completamente prima di toglierla dallo stampo. Fatela freddare in frigo prima di servirla.

Spero che questa seconda ricetta vi sia piaciuta.

A presto! Ciaoooo!

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