Vegan Jam Tart – Crostata alla marmellata

vegan jam tart

Hello everybody, today I would like to introduce to you this recipe. The “Crostata” is a very popoular dessert in Italy. Originally it is made with butter and eggs but this vegan version is good as the original one and in addition it is lighter, healthier and cruelty free. I hope you like it!

Ingredients:

300 gr strog white flour
150gr brown sugar
85 gr non dairy milk or water
60 gr sunflower oil
7 gr cream of tartar or baking powder
lemon zest or orange zest or vanilla extract
Jam

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1) Make the vegan pastry:

In a medium mixing bowl, mix all the dried ingredients together (flour, sugar, lemon zest, cream of tartar).

Add the sunflower oil and with your hands start to rub in the mixture, adding a bit of non dairy milk at time,until it resembles a consistent dough.

Wrap the dough in plastic wrap and let it stand for about 30 minutes.

2) Finish the tart:

After 30 minutes roll out 2/3 of the vegan pastry dough on a flat surface dusted with some flour.

Place it in a tart case and, using your fingers, gently press the pastry into the tin to line the base and the sides.

Trim off any excess around the edges with a knife. Using a fork pierce the bottom of the tart.

Add the jam in the tart, covering all the base surface.

Tuck the edges in.

Roll out the left over pastry and with a pastry cutting wheel cut some strips.

Put the strips on the surface.

Cook the tart in preheated oven at 170° C for 15-20 minutes. Allow to cool completely before removing from tart case. (untill it is turning golden brown)

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Ciao a tutti, oggi volevo presentarvi la ricetta della crostata versione vegan. Uno dei primi pensieri di chi è appena diventato vegano è di dover dire addio ai dolci, soprattutto a quelli classici che conosciamo fin da piccoli. Per fortuna non è così e per dimostrarvelo inizierò appunto con la mia versione di crostata vegan che non ha nulla da invidiare all’originale ma che anzi risulta più sana, più leggera e, cosa più importante per noi vegani, è assolutamente priva di derivati animali. Spero vi piaccia

 

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Ingredienti:

300 gr di farina
150gr di zucchero di canna o 75gr di fruttosio
85 gr di latte vegetale o acqua
60 gr di olio di semi
7 gr di cremor tartaro o lievito per dolci
scorza di limone o di arancio o essenza di vaniglia
marmellata.

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1) Preparare l’impasto:
In una ciotola di media grandezza unire tutti gli ingredienti secchi ( farina, zucchero, lievito o cremor tartaro, scorza di limone).

Aggiungere l’olio e con le mani iniziare ad amalgamare insieme gli ingredienti.

Aggiungere poco per volta il latte vegetale e lavorare fino a che non si ottiene un panetto bello omogeneo.

Avvolgere il panetto nella pellicola e far riposare 30 minuti.

2) Assemblare la crostata:

Passati 30 minuti stendere 2/3 dell’ impasto e foderare con questo una teglia, ricoprendone la superficie e i bordi. Tagliare l’impasto in eccesso nei bordi e bucherellare la superficiedella base con una forchetta

Versare la marmellata, cercando di distribuirla in maniera uniforme su tutta la base, e rimboccare i bordi. Con la pasta restante fare le striscie da disporre sulla superficie intrecciandole tra loro. Infornare a 170° per 15-20 minuti (finchè non sarà dorata).

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